Duurzaamheidsinformatie.

Duurzaamheidsambitie

Kaya Capital en de Kaya Pools hebben geen duurzaamheidsambitie. Dat wil zeggen dat Kaya Capital met de door haar beheerde fondsen geen ecologische en/of sociale kenmerken (“lichtgroene beleggingen” zoals bedoeld in artikel 8 SFDR) promoot. Ook heeft Kaya Capital niet als doelstelling het opnemen van duurzame beleggingen (“donkergroene beleggingen”) zoals bedoeld in artikel 9 SFDR. Verder beoordeelt Kaya Capital niet de negatieve impact van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren.

Kaya Capital houdt in haar beleggings- en beloningsbeleid rekening met duurzaamheidsrisico’s.

Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

De EU Sustainable Finance Disclosure Regulation (EU 2019/2088, SFDR) is opgezet om meer transparantie aan eindklanten te bieden over duurzaamheidsrisico's, negatieve duurzaamheidseffecten en andere duurzaamheid gerelateerde informatie van onder meer beheerders van beleggingsfondsen, zoals Kaya Capital Funds B.V. (hierna: 'Kaya Capital').

Duurzaamheidsfactoren omvatten ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten, corruptiebestrijding en bestrijding van omkoping. Deze factoren worden ook wel "ESG" genoemd. De SFDR is per 10 maart 2021 in werking getreden.

De EU Taxonomieverordening (EU 2018/0178, Taxonomieverordening) gaat over de invoering van geharmoniseerde criteria om te bepalen of een economische activiteit ecologisch duurzaam is. Het doel is dat beleggers beter inzicht krijgen in de mate en het aandeel van milieuduurzaamheid in hun investeringen. De Taxonomieverordening is per 1 januari 2022 in werking getreden.

Deze website zal periodiek worden bijgewerkt, op basis van nieuwe en komende wettelijke vereisten onder de SFDR en/of Taxonomie Verordening en/of eventuele nieuwe ontwikkelingen binnen Kaya Capital en/of de beleggingsfondsen onder haar beheer.

Op dit moment vallen de door Kaya Capital beheerde beleggingsfondsen binnen de reikwijdte van artikel 6 SFDR en artikel 7 van de Taxonomie Verordening.

Het beleggingsbeleid bepaalt niet dat de onderliggende beleggingen van het betreffende fonds rekening houden met de EU-criteria voor ecologisch duurzame economische activiteiten. Kaya Capital promoot met haar beleggingsfondsen dan ook geen ecologische en/of sociale kenmerken (“lichtgroene beleggingen” zoals bedoeld in artikel 8 SFDR) en heeft ook niet als doelstelling het opnemen van duurzame beleggingen (“donkergroene beleggingen”) zoals bedoeld in artikel 9 SFDR. Kaya Capital houdt in haar beleggingsbeleid rekening met duurzaamheidsrisico’s.

Duurzaamheidsrisico's

Integratie van duurzaamheidsrisico’s in beleggingsbeslisprocedures
Artikel 3 SFDR Verklaring

Kaya Capital erkent dat bepaalde gebeurtenissen of omstandigheden op ecologisch, sociaal of governance gebied, indien ze zich voordoen, een werkelijk en mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de beleggingen kunnen veroorzaken. Daarom houdt Kaya Capital, via haar risicomanagement procedures, rekening met duurzaamheidsrisico’s.

Kaya Capital maakt bij de uitvoering van het beleggingsbeleid voor het grootste deel van haar beleggingen gebruik van circa 35 passief belegde indexproducten. De beleggingsportefeuille bestaat hierdoor uit meer dan 10.000 ondernemingen, verdeeld over regio’s en sectoren. De overige beleggingen zijn Euro staatsobligaties en daarnaast worden liquiditeiten op Euro-spaarrekeningen aangehouden. Hierdoor zijn er duurzaamheidsrisico’s waarmee de beleggingsportefeuille geconfronteerd kan worden.


ENKELE DUURZAAMHEIDSRISICO'S

Klimaatverandering: Het veranderende klimaat brengt risico’s met zich mee, zoals extreme weersomstandigheden, een stijgende zeespiegel en veranderingen in neerslagpatronen. Deze risico’s kunnen zich voordoen bij onderliggende beleggingen in sectoren als landbouw, toerisme, verzekeringsmaatschappijen en infrastructuur.

Gebruik van natuurlijke hulpbronnen: De uitputting van natuurlijke hulpbronnen, zoals water, mineralen en fossiele brandstoffen kan leiden tot schaarste, prijsvolatiliteit en verstoring van toeleveringsketens. Deze risico’s kunnen zich voordoen bij sectoren als industrie, materialen, energie en nutsvoorzieningen.

Bestuur en ethiek: Slecht bestuur, corruptie, belangenconflicten en gebrek aan transparantie kunnen leiden tot reputatieschade en juridische gevolgen voor bedrijven. Deze risico’s kunnen zich vooral voordoen bij landen die slecht scoren op de Corruption Perception index.

Sociale en arbeidskwesties: Risico's op het gebied van arbeidsomstandigheden, mensenrechten, arbeidsrechten en sociale ongelijkheid kunnen de reputatie van bedrijven schaden en leiden tot juridische geschillen, boycots of werkonderbrekingen.

Technologische verandering: Disruptieve technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, automatisering en digitalisering, kunnen zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor sectoren en arbeidsmarkten, en kunnen ethische en privacykwesties oproepen. Deze risico’s kunnen zich voordoen bij een sector als informatietechnologie.

Omdat Kaya Capital wereldwijd in allerlei soorten beleggingscategorieën belegt, zou elk van de bovenstaande risico's kunnen voorkomen.


MITIGERENDE MAATREGELEN

Om te beoordelen of de fondsen zijn blootgesteld aan te hoge duurzaamheidsrisico’s, heeft Kaya Capital verschillende mitigerende maatregelen genomen.

Weging individuele beleggingen
Kaya Capital beoordeelt ieder kwartaal de weging van alle onderliggende ondernemingen waarin wordt belegd. Zij beoordeelt hierbij of de weging van een enkele onderneming lager is dan 2%.

Geografische spreiding
Daarnaast controleert Kaya Capital ieder kwartaal de geografische spreiding van de onderliggende beleggingen. Op basis van de geografische locatie deelt Kaya Capital de betreffende beleggingen in een van de volgende categorieën in: Corporate low, medium of high en Government low, medium of high. Zij beoordeelt vervolgens of minimaal 80% van de beleggingen tot de categorie low behoort.

Indexfondsen met uitsluitingen
Soms selecteert Kaya Capital in de asset categorie aandelen een indexbeleggingsfonds die kwalificeert als artikel 8 SFDR (“lichtgroene beleggingen”). Een dergelijk indexfonds past bepaalde uitsluitingen toe, zoals steenkool, nucleaire wapens en tabak. Deze uitsluitingen zorgen ervoor dat de kans dat sprake is van een duurzaamheidsrisico kleiner is.

Monitoring
Wanneer het gewicht van een enkele onderneming in portefeuille hoger is dan 2%, of meer dan 20% van de beleggingen in de categorie “medium of high” vallen, zal Kaya Capital beoordelen of er actie ondernomen moet worden om de duurzaamheidsrisico’s te verlagen. Daarbij is van belang dat Kaya Capital als gevolg van de indextracking-beleggingsstrategie geen directe controle over de individuele (bedrijfs)namen in de portefeuille heeft. Zij kan dus alleen in trackers/fondsen investeren of deze afstoten wanneer deze niet langer voldoen aan de gestelde selectie- en risicocriteria. Wanneer een van de bovengenoemde drempelwaardes wordt overschreden zal Kaya Capital dan ook beoordelen of een andere indextracker moet worden gekocht om het risico te verlagen, of dat zij het hogere duurzaamheidsrisico moet accepteren. Eventueel geïdentificeerde nieuwe en/of materiële restrisico’s zullen aan (potentiële) investeerders worden bekend gemaakt in het prospectus van het desbetreffende beleggingsfonds.


SAMENGEVAT

Kaya Capital schat in dat de werkelijke duurzaamheidsrisico's voor de door haar beheerde beleggingsfondsen beperkt zijn vanwege de diversificatie over een groot aantal bedrijven, sectoren en geografische gebieden. Als gevolg van bovengenoemde mitigerende maatregelen, zal een eventuele materialisering van een duurzaamheidsrisico bij één of enkele van de ondernemingen of sectoren in de portefeuille een beperkt effect op de totale portefeuille hebben. Om deze reden identificeert Kaya Capital niet de onderliggende specifieke duurzaamheidsrisico’s voor de beleggingsfondsen.


Principal Adverse Impact Statement (PAIS)

Ongunstige effecten van beleggingsbeslissingen op duurzaamheidsfactoren niet in aanmerking genomen
Artikel 4 SFDR Verklaring

Ingevolge artikel 4 SFDR heeft Kaya Capital de optie om een Principal Adverse Impact Statement (PAIS) op te stellen. Om de volgende redenen hebben we ervoor gekozen om dit niet te doen:

  1. Kaya Capital heeft als doelstelling om het vermogen op termijn te laten groeien tegen een aanvaardbaar risico. Hierbij past dat wij uiteraard in het kader van risicobeheersing rekening houden met duurzaamheidsrisico’s en ons in dat kader rekenschap geven van duurzaamheidsaspecten. Het sturen op het vermijden van ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren is echter geen apart onderdeel van de beleggingsdoelstelling.

  2. Bij het opstellen van een impactverklaring moet rekening worden gehouden met een groot aantal gedetailleerde voorschriften, wat een aanzienlijke belasting van onze organisatie zou betekenen. De eventuele toegevoegde waarde voor (potentiële) deelnemers in de beleggingsfondsen van het afgeven van een impactverklaring staat in geen verhouding tot de kosten, hoeveelheid tijd en aandacht die met het opstellen en bijhouden van die verklaring gemoeid zou zijn. Naar onze mening heeft het meer waarde om tijd en aandacht aan het beleggingsbeleid en onze participanten te besteden.

  3. De aanbieders van de indexbeleggen die nu het grootste deel van de portefeuille uitmaken, leveren niet voldoende informatie om een adequate impactverklaring op te stellen. Er zouden derhalve extra maatregelen genomen moeten worden om een dergelijke verklaring te kunnen publiceren.

  4. Een heroverweging van het voorgaande kan onder verschillende omstandigheden aan de orde komen, bijvoorbeeld wanneer het opstellen van een PAIS minder bezwaarlijk wordt dan nu het geval is, of indien blijkt dat het merendeel van de participanten verzoekt om een PAIS.

Beloningsbeleid

Integratie van duurzaamheidsrisico’s in het beloningsbeleid
Artikel 5 SFDR Verklaring

Bij Kaya Capital is geen bonusregeling van kracht. De directie van Kaya Capital kan elk jaar besluiten om tot uitkering over te gaan van een gedeelte van de winst aan een beperkt aantal medewerkers. De resultaatsontwikkeling bij Kaya Capital vormt de basis voor een dergelijk besluit, niet de individuele (verkoop) prestaties van individuele medewerkers. Er zijn derhalve geen verbanden tussen de beloningen het omgaan met eventuele duurzaamheidsrisico’s.

Het uitgebreide beloningsbeleid van Kaya Capital staat op het besloten deel van deze website.

Colofon

Eerste publicatiedatum: 28 november 2022
Laatste update: 9 juli 2024